Belirli bir ortam içerisindeki maddeleri istenilen ölçülerde görsel tanımlamaya uygun olacak şekilde hazırlanmış ışık uygulamasına AYDINLATMA denir.
Yaşamımızın her kısmında ışık vardır. Işık temel gereksinmelerimizden biridir.
Çevremizi diğer duyularımızla da algılayabilir ancak görebilmek için öncelikle ışık ve onun yansıyabildiği yüzeylerin olması şarttır.
Kısaca, bir mekânı herhangi bir kaynakla ışıklandırmak, aydınlatma manasına gelir.
Bugün hayatımızın birçok alanında yukarıda belirttiğimiz aydınlatma türlerine LED ürünler kullanılarak çözüm sunulmaktadır. Peki nedir bu LED AYDINLATMA ve ne işimize yarar?
Light Emitting Diode kelimelerinin kısaltması olarak kullanılan LED, yarı-iletken, diyot temelli, ışık yayan bir elektronik devre elemanıdır. 1920’li yıllarda Rusya’da icat edilmiştir. Led aydınlatma adıyla da sık sık karşımıza çıkar. Teknolojinin gelişimiyle birlikte “LED Aydınlatma“ devrine girmiş olduğumuzu söyleyebiliriz.
LED’ler yarı iletken özellikte olup maddeleri silikondur. LED aydınlatma ürünleri farklı açılarda ışık verebilecek şekilde üretilmektedirler. Birçok alanda (ofisler, sokak ve meydanlar, bina dış cepheleri, park-bahçeler, otoban-yollar, fabrikalar, reklam tabelaları, tarihi binalar, köprüler, anıtlar, konutlar, televizyon ve telefon aydınlatmaları, otomotiv sanayi, halı sahalar vs.) kullanılabilmektedirler.
LED aydınlatma diğer aydınlatma elemanlarıyla karşılaştırıldığında birçok avantaja sahiptir. LED’lerin en büyük avantajı daha az enerji ile daha çok ışık vermesi dolayısıyla da aydınlatmada şu ana kadar ki en çok tasarruf sağlayan ışık kaynağı diyebiliriz. Uzun ömürlü olan LED’ler yüksek dayanıklılıkları ve minimum seviyede enerji harcamalarıyla dikkat çekerler ve çokça tercih edilirler. Kullanılan enerjinin %90’ından fazlasını ışığa çevirir. Diğer ürünlere oranla %50 ile %90 arasında enerji tasarrufu sağlar. Bunun yanında farklı renk üretme seçenekleri ile de kullanıldıkları alanlarda çeşitlilik ve görsel bir şölen oluştururlar.